3 onvergetelijke stoelen van Charles en Ray Eames

4 april, 2018

Charles en Ray Eames worden zelfs jaren na hun dood veelvuldig geïmiteerd, maar zelden geëvenaard.

Het ontwerpersduo Charles en Ray Eames waren voor design hetzelfde wat Harry Mulisch was voor de Nederlandse literatuur: tijdens hun leven brachten ze niet vaak iets uit, maar áls er dan iets uitkwam dan was  het gegarandeerd een hit. Klassiekers vanaf dag één.

En zoals dat bij een klassieker gaat, worden de Eames-stoelen wereldwijd gekopieerd, al halen goedkopere imitaties het natuurlijk bij lange na niet bij het origineel.

Historisch perspectief

Om de hedendaagse relevantie van de Eames-stoelen te illustreren, plaatsen we de fantastische designs in een historisch perspectief.

Het echtpaar Eames begon met hun wereldwijde zegetocht in de jaren veertig van de vorige eeuw. Charles was afkomstig uit de architectuur en Ray had een flinke staat van dienst opgebouwd in de schilderkunst. En alhoewel ze heden ten dage als meubeldesigners bekend staan, waren ze op talloze andere vlakken actief: in de architectuur, industriële en grafische vormgeving, beeldende kunst en film.

Het uiterst productieve duo was destijds pionier in het gebruik van multiplex, gebogen hout, glasvezel en aluminium. Hun ontwerpen speelden slim in op drie basisbehoeften die iedereen zal herkennen: comfort, geborgenheid en kennis.

Onze drie favoriete design-klassiekers van het wereldberoemde duo.

 

1: De modeled plastic chair

 

Toen de Eames in 1950 een gooi deden naar de eerste prijs in de designwedstrijd ‘International Competition for Low-Cost Furniture Design’, gooiden ze hoge ogen bij de jury.

Hun wapenfeit was de Molded Plastic Chair. In feite was de stoel niets meer dan een plastic kuipje, gemaakt in verschillende kleuren en met diverse onderstellen. Toch overtuigde het duo hun publiek.

Door de jaren heen is de stoel vaak geïmiteerd door low-budget winkelketens. Toch halen de imitaties het niet bij het origineel, wat hem zit in het ongekende zitcomfort en het oog voor subtiliteit.

 

2: Eames Lounge Chair

De Eames Lounge Chair betekende de stap naar een wereldwijde sterrenstatus van Eames in 1956. De stoel werd toen in productie genomen door Herman Miller Incorporated en groeide al snel uit tot een statussymbool voor welgestelde designliefhebbers. Hét boegbeeld van comfort en luxe.

De inspiratie voor de stoel kwam van de traditionele ‘club chair’ zoals die destijds vaak te vinden was in herensociëteiten. De stoel is gefabriceerd van gebogen multiplex met een aluminium onderstel. De zitting is, zeker voor die tijd, spectaculair ontworpen. Zwarte lederen kussen zijn door Eames gevuld met schuimrubber en zorgen voor urenlang zitcomfort.

 

3: Aluminum Chair

De fauteuils van Charles en Ray waren niet alleen geliefd in huis, maar vonden al snel hun weg naar kantoren en werkplaatsen. Het tweetal speelde daar in 1958 handig op in met het design van de Aluminum Chair.

Voor de Aluminum Chair spanden ze een lap leer tussen twee aluminium profielen. Hierdoor ontstond een strakke en toch elastische zitting. Doordat de stoel zich aanpast aan het lichaam, zit de stoel heerlijk en comfortabel.

 

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!