Het ultieme droomhuis van álle Nederlanders

18 mei, 2018

De website Funda wordt jaarlijks miljoenen keren bezocht. Met hun zoekgedrag geven die bezoekers een schat aan informatie prijs over wat ‘de Nederlander’ ziet als het ultieme droomhuis.

 

 

Wat zou er gebeuren als je alle data van al die bezoekers analyseert, combineert en verwerkt in een ontwerp van hét droomhuis van Nederland? Die vraag stelde Funda aan een aantal architectenbureaus. Jeroen Atteveld, architect bij Heren 5, ging de uitdaging aan.

“Wat we hebben gedaan, is analyseren waar mensen op zoeken en wat ze aanklikken als ze op Funda zitten”, vertelt Jeroen Atteveld. “Wat opviel, was dat er een scheiding is tussen de fun-zoekers en de serieuze zoekers. De eersten zijn mensen die alleen maar naar hele dure woningen kijken. Villa’s en kastelen. Terwijl de serieuze bezoekers van de site uiteindelijk meestal een rijtjeshuis kopen.”

Op basis van de verzamelde data, kwamen de architecten op het lumineuze idee om een rijtjeshuis te combineren met indeling van een kasteel. “We hebben de standaard doorzonwoning losgelaten qua indeling en hebben de ruimtelijkheid van een kasteel ingebracht.”

Een schot in de spreekwoordelijke roos. “Kastelen zijn vaak gebouwd rond een grote ridderzaal of ontvangstruimte waar je met al je vrienden en familie eet. Waar je danst, zingt, lacht en huilt. Alle kleinere ruimtes, zoals de bedstedes, de keuken en het sanitair, zitten allemaal in de muren van het kasteel verstopt. Dat is het ruimtelijke uitgangspunt geworden voor het Funda-huis.”

 

Vraag is enorm

Nadat het ontwerp terechtkwam op Funda gebeurde er iets wat de architect niet vooraf had kunnen verwachten. “We kregen tientallen mailtjes met de vraag: waar wordt het huis neergezet? Kunnen we het kopen?”

Jeroen geniet van deze aandacht. “Projectontwikkelaars en bouwbedrijven beweren vaak dat mensen liefst een standaard doorzonwoning willen. Ik betwijfel dat.” Hij vergelijkt het met de iPhone. “Niemand heeft gevraagd om dat ding. Maar nu het er eenmaal is, wil geen mens het meer missen.”

Of de bouwwereld – van oorsprong natuurlijk heel traditioneel ingesteld – ook te enthousiasmeren valt, is nog maar de vraag. “Huizen moeten tegenwoordig in acht maanden neergezet kunnen worden”, merkt Jeroen op. “Dat mensen er tachtig jaar in moeten kunnen leven, is ondergeschikt.”

Het Funda-huis is dus niet alleen een bijzonder project, het is een aanklacht aan de status quo. “Met dit ontwerp vragen we of de prioriteiten wel goed liggen.” Want hoewel het Funda-huis een langere bouwtijd zou vragen, levert dat de nodige voordelen op. “In deze woningen is het volgens mij veel fijner om oud te worden dan in een standaard doorzonwoning.”

 

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!