Talent is er om ontdekt te worden. Dat heeft ontwerpster Joeny Veldhuyzen van Zanten bewezen met haar fascinerende Cubo glaslamp. Maar wie is ontwerpster Joeny nou eigenlijk en wat is het verhaal achter haar ontwerpen?
Nooit te oud om te leren
Dat meerdere wegen naar Rome leiden bewijst de talentvolle Joeny met haar carrière zeker. Hoewel Joeny al op haar 13e wist dat ze naar de Rietveld Academie wilde, ging ze pas op haar 30ste er naar toe. Joeny was in 2000 eerst gestart met haar studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie in Amsterdam deed ze de klassieke beeldhouwopleiding in Florence, waarna ze uiteindelijk op haar 30ste de stoute schoenen aan trok om naar de Rietveld Academie te gaan. Hier is ze in 2011 afgestudeerd.
Het ontwerp dat het wél haalde
Tijdens en na de Rietveld Academie heeft Joeny veel ontwerpen gemaakt die nooit in productie zijn gegaan. Deels omdat ze in de tussentijd drie kinderen kreeg, maar ook omdat ze geneigd is te veel tegelijk te doen. Toch heeft Joeny besloten om zich helemaal te gaan focussen op één ontwerp; de Cubo glaslamp. Na veel research, tests en inzichten bij Van Tetterode Glass Studio kon eindelijk het belangrijkste proces in gang gezet worden, het produceren van de glaslamp.
Cubo, het smeltende ijsblokje
De Cubo lamp van Joeny Veldhuyzen van Zanten roept associaties op met een smeltend ijsblokje. Het object is zo fascinerend, dat het steeds anders oogt, of de lamp nu aan of uit staat!
Joeny heeft gekozen voor speciaal glas dat het omgevingslicht optimaal kan verspreiden. Het glas wordt overigens volledig door de glasblazers met de hand geblazen in Nederland. De manier waarop dit speciale glas gemaakt wordt in combinatie met de vorm van de mal maakt het product erg uniek. Kortom, de lamp is designvol en tijdloos. Genoeg redenen die het gerenommeerde label Lineloo doen besluiten om de Cubo lamp dit jaar zelf in de collectie op te nemen.
Seriematig, maar toch anders
De vorm van de lamp moest gemaakt worden in een mal om ervoor te zorgen dat de lamp serieel vervaardigd zou kunnen worden. Maar door de uniekheid van glas krijg je altijd een ander effect. Joeny is daarom dus ook altijd op zoek naar iets waarbij je de vorm seriematig kunt fabriceren, maar dan toch steeds een beetje anders en dus ‘imperfect’ is. De lamp is zo groot dat er haast geen grotere mal bestaat waar glas in geblazen kan worden.
Samenwerken met hetzelfde doel
Joeny streeft ernaar om haar product en werkwijze steeds meer te optimaliseren. Tijdens het werkproces van de Cubo glaslamp is ze bij de glasblazers maar eens gaan checken wat ze van haar werkproces vonden en kreeg te horen: ‘je stelt de meeste vragen van iedereen, maar doet het minst met onze antwoorden.’ En dat is nou net wat Joeny graag wilt horen. Ze wilt graag zien hoe iets mislukt. Want als ze dat ziet gebeuren, begrijpt ze het waarom daarvan en weet ze wat voor schoonheid mislukken kan opleveren. Dat is haar houvast waarmee ze verder kan.
Er komt geen einde aan
Joeny heeft samen met haar vriend besloten om een casco huis te kopen waarvan ze zelf het interieur aan het bouwen zijn. Van boekenkast tot de kastknoppen, het is allemaal zelf ontworpen! Joeny werkt van deze onderdelen een paar dingen uit tot een ontwerp en gaat ze vervolgens in productie nemen.