Jan te Lintelo
Alles uit de kast bij Mr. Easy Living
Met de door hem zelf ontworpen bank Easy Living zette Jan te Lintelo (59) zijn meubelmerk Linteloo twintig jaar geleden internationaal op de kaart. Talloze succesvolle ontwerpen volgden, zoals tafel Isola, getekend door Roderick Vos, bank Plaza van Niels Bendtsen en de VNU-tafel van Henk Vos. Het Origineel ging op bezoek in het nieuwe Zeeuwse vakantiehuis van Jan te Lintelo en keek in alle kamers en kasten, op zoek naar de man achter het merk.
ENTREE
Komen we je ideale huis binnen?
“Lars en ik hebben de ideale wooncombinatie: een appartement en ontwerpstudio in Antwerpen en dit huis in Zeeland. In Antwerpen zijn we gedurende de werkweek, in Zeeland nodigen we vrienden uit. Het Zeeuwse huis is een gloednieuw ontwerp van Bart Vos. Modern met veel glas, want we hebben hier het allermooiste uitzicht dat er bestaat: we kijken uit over het Veerse meer en op Veere.”
WOONKAMER
Ziet de woonkamer er altijd uit als nu?
“Nou nee, de prototypes van Linteloo belanden hier steevast, dus we zijn voortdurend aan het veranderen, maar dat vind ik alleen maar leuk. Liefst zet ik een nieuw model dat we maken eerst een half jaar in huis voordat het naar de winkels gaat. Erop zitten, erop leven, dat is toch de beste test. Verder komt er regelmatig iets bij wat we hebben meegenomen van een reis. Ik houd van de combinatie van oude en nieuwe dingen, dat geeft een huis leven, een verhaal.”
Kies je wel eens een meubel omdat het zo mooi is, terwijl het niet comfortabel is?
“Nee. Dat wil zeggen: niet bij Linteloo. Óf je maakt meubelen, óf je maakt kunst. Als je stoelen of banken maakt waarop je geen avond lang kunt zitten, dan klopt het voor mij niet. Het kán wel hoor, een Rietveld-stoel is prachtig, maar die moet je neerzetten als object en niet als gebruiksmeubel. Anders straf je jezelf en de mensen in je omgeving.”
De bank Easy Living is dus niet voor niets je claim to fame …
“Linteloo gaat over comfort en levensgenot. Tegenwoordig is iedereen gewend aan grote leefbanken, maar toen we begin jaren negentig met de Easy Living kwamen, was dat een sensatie. Voor die tijd zat je rechtop, netjes op een rijtje op de bank. Iedereen had een driezits met daarbij een tweezits of twee fauteuils. Ik had in Amerika gezien dat het ook anders kon. Met de Easy Living werd de bank als leefeiland geïntroduceerd. Groot, comfortabel, nonchalant en praktisch: als er een vlek op kwam, kon je de hoes eraf halen en laten schoonmaken. Het wonen is sinds die tijd definitief veranderd.”
Je laat je meubels niet in China maken, maar in Europa, is dat ook uit ideologische overwegingen?
“Ja, maar ook omdat ik kies voor ambachtelijke kwaliteit, liefde voor het vak en passie voor materialen als hout, metaal en tuigleer. De tafels van Linteloo worden daarom geproduceerd in Nederland, de zitmeubels in Italië.”
Dus je bent rechtstreeks het meubelvak ingerold …
“Nee, dat verbaast misschien. Ik ben begonnen in de verpleging, waar ik ontzettend veel heb geleerd. Je gaat kamer 1 binnen, daar ligt iemand die heel blij is en vervolgens kamer 2, waar iemand heel ongelukkig is. Die mensen moet je allebei helpen. Ik vind dat fantastisch, het is een vak waar ik nog steeds enorm veel respect voor heb. Geestelijk en lichamelijk zwaar, maar het geeft je veel en je leert veel. Met name op het gebied van mensenkennis, psychologie, het schakelen van de een naar de ander. Toch was het niet mijn roeping en ik ben uiteindelijk een meubel- en interieuropleiding gaan doen, waarna ik op de verkoopafdeling van Pastoe en later Gelderland terecht kwam. Daar heb ik nog veel gehad aan de opgedane mensenkennis. Maar ook buiten dat had ik de ervaring in de verpleging niet willen missen, het heeft me echt verrijkt als mens.”
KEUKEN
Welke plek neemt je keuken in?
“Bij mij is de open keuken het hart van het huis. Daar speelt een groot deel van het leven zich af. Eten is zó belangrijk. Het brengt mensen samen en creëert gezelligheid. Tenzij je de verkeerde mensen uitnodigt natuurlijk …”
Wat staat er vandaag op het menu?
“Hier in Zeeland komt er meestal vis op tafel. In Colijnsplaat is een fantastische viswinkel, waar ze de mooiste verse vis hebben. Ik kom er al dertig jaar. In Antwerpen kook ik meer Italiaans. Verder houd ik ervan om te eten wat het seizoen biedt, dus geen kersen met kerst.”
Het meest gebruikte gereedschap in de keukenla?
“De kurkentrekker en een groot, vlijmscherp mes. Ik snijd daar alles mee, zelfs een uitje, ik lijk wel een Japanner wat dat betreft.”
SLAAPKAMER
Wat voor horloge ligt er op je nachtkastje?
“Een mooi, klassiek, vintage horloge. Zo’n pilotenhorloge dat in de Tweede Wereldoorlog werd gedragen. Dertig jaar geleden gekocht in Amerika, het is het enige horloge dat ik heb.”
De kledingkast, wat hangt daarin?
“Wat mode betreft ben ik ook weer heel easy living, misschien zelfs saai. Winkelen vind ik niet leuk, daarom laat ik me twee keer per jaar aankleden in een winkel in Como, waar ze inmiddels precies weten wat ik wil. Het belangrijkste voor mij is – net als bij meubels – dat het lekker zit en goed van kwaliteit is. Dus er hangen bijvoorbeeld mooie linnen overhemden in mijn garderobekast.”
GARAGE
Wat voor auto staat er in de garage?
“Een Aston Martin. Als jongetje droomde ik van zo’n sportauto, nu heb ik ‘m. Ik rijd er niet zo veel in trouwens. Hier in Zeeland zit ik vooral op de fiets en in Antwerpen loop ik bijna alles. Mijn benen zijn het ultieme vervoermiddel: lopen vind ik heerlijk en het is ook heel goed voor een mens.”
ZOLDER
Je zegt dat je een bewaarder bent, ben je ook een verzamelaar?
“Ja, maar mijn verzameling ligt op de zolder in mijn hoofd. Ik verzamel namelijk mooie herinneringen. Af en toe ga ik er lekker rustig voor zitten om terug te denken. Hier in Zeeland gaat dat heel goed, dan komen er vanzelf dingen omhoog als ik zit te mijmeren met dat prachtige uitzicht over het water. Dat is heerlijk, dat is mijn rijkdom.”