Traditioneel vakwerk en vernieuwend design
Het Brabantse Dongen ligt in het epicentrum van de hoogwaardige leerindustrie van Nederland. Hier beoefenen de beste ambachtslui op het gebied van leerverwerking sinds jaar en dag met hart en ziel hun vak. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gerenommeerde meubelfabrikant Montis, sinds 1974 gevestigd in Dongen, juist op het gebied van leren meubels toonaangevend is.
“Leer zit in onze genen, dat is een feit,” vertelt marketing manager Mart Sips van Montis. “We staan bekend om onze unieke soorten leer, die eigenlijk alleen door ons in Nederland worden gebruikt. Heel exclusieve varianten dus. Wat de afgelopen vijf jaar een enorm succes is, is het rancholeer: puur anilineleer, dus de mooiste en meest natuurlijke kwaliteit die er is. Het is een leersoort die leeft en alleen maar mooier wordt in het gebruik. Omdat er zulke hoge eisen aan gesteld worden, is maar een klein deel van alle leer hiervoor geschikt. Bovendien kost het nogal wat vakmanschap en inspanning om het te maken en verwerken. Daardoor is het vanzelfsprekend een dure leersoort, maar gek genoeg is het bij ons toch de nummer één. Mensen herkennen de kwaliteit en kiezen er heel bewust voor.”
Generatie op generatie
“Leersnijden is een heel specialistisch vak. Dat geldt ook voor het stikken en stofferen. Vroeger bestond er een opleiding voor, nu leren onze vaklieden het elkaar. We hebben een intern opleidingsprogramma. Het wordt steeds lastiger om goede mensen te krijgen, maar omdat ze weten dat ze hier elke dag prachtige, hoogwaardige meubels uit hun handen kunnen laten komen, lukt het nog best. Het werk is mooi, afwisselend en uitdagend. Het draait om puur vakmanschap, absoluut niet om de lopendebandwerk. Deze regio heeft van oudsher veel ambachtslieden, dat is gunstig voor ons. Het gaat ook nog regelmatig van generatie op generatie. Vader en zoon, moeder en dochter werken dan bij ons. Dat is een teken dat het vak nog leeft in deze omgeving. Minder dan vroeger natuurlijk, maar toch.”
Mooier met de jaren
“Ambachtelijkheid, kwaliteit en duurzaamheid zijn de laatste jaren voor consumenten steeds belangrijker geworden, in die zin hebben we de tijd mee. Duurzaam is voor ons in eerste instantie design dat lang meegaat. Ik zeg wel eens: Porsche is het meest duurzame automerk dat er is, want meer dan vijfenzeventig procent van alle Porsches die ooit gemaakt zijn rijdt nog rond. Als je de batterijen van een Toyota Prius na zeven jaar moet weggooien, is dat veel minder duurzaam. Zo geldt dat ook voor onze meubels: die zijn nagenoeg onverslijtbaar. Zeker de leren meubels worden vaak alleen maar mooier met de jaren en ook het zitcomfort blijft in tact. Daarnaast is zijn wij een van de slechts twee bedrijven in Nederland die een vormschuimerij hebben. Dat geeft ons een enorme vrijheid om onze meubels in de exacte vorm te gieten die we willen, maar bovendien is de techniek heel natuurvriendelijk omdat er bijna geen afval bij vrijkomt.
Een aan duurzaamheid gerelateerde trend is dat mensen steeds vaker verlangen dat de dingen die ze kopen regionaal geproduceerd zijn. De biologische kip, maar dus ook de bank waarop ze zitten. Wij maken elk meubel hier ter plekke. Daardoor voelen mensen een extra verbondenheid met de stoel of bank die ze in huis halen. De authenticiteit, vertrouwdheid, ambachtelijkheid en regionaliteit van Montis zorgt dat mensen zich niet alleen heel goed voelen op maar ook met onze meubels. Dat blijkt wel uit het feit dat wij groeien tegen de stroom in.”
Uitdagend design
“Naast de beste kwaliteit van materialen zijn voor Montis eigenzinnige vormgeving en perfect zitcomfort traditioneel de belangrijkste waarden. Qua design staan we bekend om onze eigenzinnigheid, we gaan niet de gebaande wegen. Gijs Papavoine is onze huisontwerper, die elk jaar met een paar mooie ontwerpen komt en al verschillende topmodellen heeft gemaakt, zoals de stoelen Spica en Windy en natuurlijk de Chaplin. Ook zijn bank Axel is echt een hit. Dit jaar heeft Papavoine een stapelbare eetkamerstoel met een heel hoog comfort ontworpen, de Calla. Sinds een jaar of tien zijn we ook met andere ontwerpers uit binnen en buitenland gaan samenwerken, uit Nederland bijvoorbeeld Dick Spierenburg, De Makers Van, Studio Job, Bertjan Pot en Lambie en van Hengel. Het is vaak een mooie kruisbestuiving: wij inspireren hen met ons ambacht zij ons met frisse ideeën.”