Chantal Keizer

22 mei, 2017

Talent

CHANTAL KEIZER

Jarenlang werkte Chantal Keizer in de mode, onder meer als graphic designer en fotograaf voor bekende merken. Vorig jaar lanceerde ze onder de naam EST-1966 by Chantal Keizer haar eerste eigen collectie. Geen mode, maar interieur-items. Kenmerkend zijn de sensationeel mooie prints, gemaakt op basis van haar archief van bloemen en bladeren, gedroogd in alle stadia tussen fris en verwelkt.

Hoe is het idee voor je collectie precies ontstaan?
“Dankzij mijn oma heb ik een enorme verzameling gedroogde bloemen en bladeren. Ze stimuleerde me altijd om van alles te ondernemen en creatief te zijn. Zo had ze een keer in de tuin met paaltjes en een touwtje precies één vierkante meter afgezet. ‘Dit is jouw tuin,’ zei ze. Dat is toch fantastisch! Lupines, Afrikaantjes, een wortel … ik weet nog precies wat erin stond. Ze leerde me toen ook hoe je bloemen kunt drogen. Daar ligt de oorsprong van mijn archief van bloemen en bladeren, die allemaal in verschillende stadia zijn geconserveerd. Ik heb altijd een droogboek bij me voor het geval ik iets moois tegenkom. Dat archief werd de basis van prints voor stoffen en behang.”

 

Hoe spannend is het om een merk helemaal vanuit het niets op te zetten?
“Heel spannend! De introductie was tijdens de Dutch Design Week van 2015 bij Piet Hein Eek. Het verraste me dat mensen van alle leeftijden en achtergronden zich aangetrokken voelden tot mijn collectie. Ze raakten extra gefascineerd als ze het verhaal erachter hoorden. Door de combinatie van het frisse en het vergankelijke ontstaat een diepere gelaagdheid die de dessins juist tot leven laat komen.

Je werkproces klinkt heel arbeidsintensief …
“Het eerste dessin NO.1 , daar zit inderdaad idioot veel werk in. Een rol behang is 1 meter breed en 5 meter lang en heeft geen enkele herhaling, alle seizoenen komen terug. Andere dessins zijn wat minder complex, hoewel nog steeds tijdrovend.”

Waar laat je alles maken?
“Zo veel mogelijk in Nederland. Ik vind het prettig om korte schakels te hebben voor overleg en weinig transport, ook uit het oogpunt van duurzaamheid. De theedoekenlijn heb ik samen met het textielmuseum in Tilburg gemaakt.

 

Je hebt ook een douchegordijn in de collectie, een verrassende keuze …
“Daar twijfelde ik in het begin inderdaad wel over, maar het grappige is dat ik juist van mensen die een douchegordijn hebben gekocht opvallend veel reacties krijg. Ze vertellen dan hoe blij ze ermee zijn omdat het voelt alsof zo’n gordijn de natuur echt in hun badkamer brengt.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Het mooie is dat je overal bloemen en platen tegenkomt, ook op reis. Zo was ik een tijdje terug op Ibiza en zo’n eiland heeft een heel eigen flora. Ik kwam thuis met een boek vol met planten en bloemen van het eiland. Met dat uitgangspunt ga ik nu aparte collecties maken van verschillende landen. Ik ben al bezig met een Balearen Island lijn en een Hollandse lijn. Dat is weer een verdere verrijking van het verhaal achter de dessins vind ik.”

Ga voor inspiratie naar een van de verkooppunten in het land, bijvoorbeeld KOK WOONCENTER in Amersfoort.
Of shop online www.est1966.nl

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!