De eeuwige jeugd van Berlijn

30 april, 2020

Nergens in Europa komen nieuwe trends zo snel en creatief tot uiting als in bruisend Berlijn. Dat maakt het tot een stad om regelmatig naar terug te keren, er is altijd weer zo veel nieuws te ontdekken!

Berlijn, dat is elegante 19e-eeuwse grandeur naast strakke communistische architectuur, pijnlijke oorlogsherinneringen naast vrolijk stemmende creatieve initiatieven, chique buurten die tiptop in de kleurige verf staan naast rafelranden waar met veel enthousiasme wordt gepionierd door jonge generaties. Die clash van oud en nieuw maakt Berlijn tot een ongelooflijk dynamische en opwindende stad. Elke keer dat je er komt, valt er weer veel nieuws te ontdekken. Maar je kunt er ook altijd terugvallen op vertrouwde klassiekers. Omdat Berlijn gigantisch groot is, is het als bezoeker handig om een globaal overzicht te hebben van de verschillende stadsdelen en wat je er kunt verwachten. Voor ons Nederlanders is het mooi meegenomen dat we heel comfortabel zijn in het zadel, want fietsen is de ideale manier om Berlijn te doorkruisen. Het Origineel vertelt je waar je moet zijn in de buurten Mitte, Prenzlauer Berg, Schöneberg en Kreuzberg voor cultuur, shopping en om te eten, drinken en relaxen.

Van Nefertiti tot graffiti

As er iets in overvloed is in Berlijn, dan is het cultuur. Van Egyptische kunstschatten, zoals de buste van Nefertiti, tot techno-party’s in een oude bankkluis: Berlijn heeft het. Of zoals Bowie het zei: ‘Berlin, the greatest cultural extravaganza that one could imagine.

Voor oude kunst moet je op de Museuminsel zijn, het eiland in de Spree, midden in de stad. In de wijk Mitte dus. Daar liggen ook de ander highlights zoals de Reichstag, de Brandenburger Tor, het Holocaust Monument en Checkpoint Charlie (op de grens met Kreuzberg).

Als je van fotografie en/of mode houdt is het Helmut Newton museum  in Charlottenburg fantastisch. Is graffiti meer je ding, bezoek dan de East Side Gallery in Friedrichshain: meer dan een kilometer overgebleven Berlijnse muur met indrukwekkend spuitbuswerk.

Of ga langs de galeries aan de Torstrasse. de grens tussen Mitte en Prenzlauerberg. Het lijkt een ongezellige, doorgaande weg, maar er zitten her en der allerlei bijzondere galeries, conceptstores en eettentjes verstopt. Een spectaculair nieuw museum is Hamburger Bahnhof in een voormalig treinstation, zoals zich laat raden. Het gebouw is heel bijzonder: een indrukwekkende industriële hal met daaraan vast een eindeloos lange gang met daaraan verschillende ruimtes. De exposities met moderne kunst zijn altijd te gek hier.

Verder heb je in Berlijn nog unieke plekken als het Museum der Dinge in Kreuzberg, waar ze de mafste verzamelingen van gebruiksvoorwerpen op een geweldige manier hebben uitgestald.

Van luxueus warenhuis tot übercoole concept store

Mitte is het meest populaire shopping-gebied. Na de val van de muur was dit het eerste voormalig Oost-Duitse gebied dat werd opgeknapt en opgehipt. Het gebied rond de Alexanderplatz met de beroemde Fernsehturm, een ideaal oriëntatiepunt in de stad, is nu bezaaid met mooie winkels, leuke eettentjes en galeries. Verken vooral de straten rond de Hackesher Markt en de Rosa- Luxemburg-Platz. Hier zitten mooie filialen van merken als Cos, Muji, Fred Perry, Urban Outfitters, A.P.C. en Acne.

Maar op Torstrasse 1 is hét adres waar iedereen het over heeft: The Store. Dit is de ultiem überhippe conceptstore waar je je toch welkom voelt als je er zelf niet uitziet alsof je rechtstreeks van de catwalk komt. Ze verkopen er Chanel en Balenciaga maar ook Fila en Levi’s. Verder koop je er onder meer lp’s, design, prints, gifts, planten en je kunt er prima lunchen. De enorme zaak is heel smaakvol ingericht met vintage design.

Prenzlauer Berg grenst aan Mitte en is een sfeervolle woonbuurt voor gezinnen die wat te besteden hebben. Je merkt het al snel aan de bakfietsouders die hier af en aan rijden over de brede stoepen. Dat dit voormalig Oost-Duitsland is, zou je absoluut niet denken als je door boomrijke straten wandelt langs de stijlvolle gevels. En al helemaal niet als je het aantrekkelijke aanbod ziet aan modewinkels, lunchtentjes, organische supermarkten en biologische markten.

De Kastaniënallee is de hoofdstraat en wordt ook wel de ‘castingallee’ genoemd: vooral in het weekend is het hier een parade van tiptop geklede mensen. Andere straten en pleinen om te ontdekken zijn Weinbergsweg, Oderberger Strasse, Kollwitzstrasse en Kollwitzplatz, Knaackstrasse Wasserturmplatz, Helmholzplatz.

Upscale Schöneberg ligt in West-Berlijn en je vindt hier bijvoorbeeld het chique warenhuis KaDeWe – Kaufhaus des Westens. Vlakbij is onlangs een nieuw, hypermodern winkelcentrum gekomen genaamd Bikini Berlin, met eigentijds frisse winkels en horeca.

Grappig: koffie drinken kan hier met uit uitzicht op de bavianenrots in de Zoo. Mocht je een regendag treffen, dan kun je op deze twee plekken een flink aantal uren overdekt shoppen.

Om de hoek ligt de indrukwekkende Gedächtniskirche, voor als je ook nog wat geschiedenis wilt meepikken. Een stukje verderop is een filiaal van de onweerstaanbare Duitse keten Manufactum. Het aanbod bestaat hier uit een superieure selectie van basic spullen van topkwaliteit: de beste puntenslijper, de beste regenlaarzen, de beste braadpan, de beste bezem en ga zo maar door. En gelukkig betekent ‘beste’ niet per se ook ‘duurste’.

In een ander, minder toeristisch deel van Schöneberg ligt de gezellige Akazienstrasse en in het verlengde daarvan de Goltzstraße waar je alleen al naartoe zou willen voor chocolaterie Winterfeld.

Kreuzberg is een stuk ongepolijster dan Prenzlauer Berg, maar hier bruist het van de creatieve initiatieven. De levendige Oranienstrasse is de bekendste straat hier. Daar vind je bijvoorbeeld de coole conceptstore Voo Store en originele eettentjes als Charlie’s Vegan Food & Coffee en Kimchi Princess. Een groene verrassing is de Paul Lincke-ufer met weelderige voortuinen. Op nummer 44 heb je daar een origineel adres als Wohnzimmer, met woonaccessoires en cadeaus. Pal ernaast zit de charmante modeboetiek Schuhtanten.

Om de hoek is de sfeervolle Kiez (buurt) rond de Graeffestrasse en de Dieffenbachstrasse. Steeds meer one-of-a-kind adressen openen hier hun deuren met mode, design en er is zelfs een winkel helemaal gespecialiseerd in lakritz oftewel drop. En dan heb je weer wat verderop de Bergmannkiez rond de Bergmannstrasse, die qua sfeer doet denken aan Schöneberg of Prenzlauer Berg. Het is een winkelstraat vol lokale reuring, heerlijk om je in te mengen. Bij de locals is bijvoorbeeld delicatessenwinkel annex restaurant Knofi heel populair. Totaal niet hip, maar een topplek.

Van uitgerangeerd rangeerterrein tot voormalig vliegveld

In een hectische stad als Berlijn heb je ook af en toe behoefte aan wat rust. Perfect daarvoor is het Park am Gleisdreieck , een groot nieuwe groengebied op een voormalig rangeerterrein, lekker centraal tussen Mitte, Schöneberg en Kreuzberg. De bewoners van de stad hebben er zelf voor gezorgd dat het terrein niet werd volgebouwd, maar werd getransformeerd tot een groen recreatiegebied. Ze komen hier om te sporten, picknicken of gewoon niksen. De sfeer is er echt ‘gemütlich’ zoals ze dat hier zeggen.

Van een heel andere orde is het voormalige vliegveld Tempelhof, dat ook door de Berlijners zelf werd behouden als groengebied. Je kunt hier over de oude landingsbanen fietsen – spectaculair – en genieten van de weidsheid en de rust. Nog weer totaal anders is het voormalig fabrieksterrein dat nu Cassiopeia heet. Het doet enigszins denken aan het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam, voor wie dat kent. Maar het is wel een stuk alternatiever. Er is hier een indoor skatebaan, een klimmuur, een muziekzaal, een biergarten en wat andere horeca. Super voor een middag met tienerkinderen bijvoorbeeld.

Al met al is Berlijn elke keer dat je er komt weer een eindeloos inspirerend avontuur vol nieuwe verrassingen. ‘Berlin, dein Gesicht hat Sommersprossen,’ zong Hildegard Knef ooit, en dat geldt nog steeds. Berlijn is een oude ziel met een eeuwig jong gezicht.

In ons magazine staan de beste adressen van Berlijn in een overzicht. Ga naar een van onze vestigingen om de laatste editie te halen  Een overzicht van alle winkels is te vinden op https://hetorigineel.nl/de-winkels.

 

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!