De thuis werk plek

17 november, 2020

Het afgelopen jaar zijn we met z’n allen meer thuis gaan werken en het ziet ernaar uit dat dat zo gaat blijven. Steeds meer mensen richten daarom een thuiswerkplek in. Maar hoe doe je dat? Ons beste advies is vraag advies! Hier geven we wel graag alvast wat tips, suggesties en ideeën.

Stijl & sfeer

Voor een thuiswerkplek kun je het best terecht bij een gespecialiseerde woonwinkel met interieurdesign. Want op een thuiswerkplek wil je natuurlijk je eigen sfeer kunnen bepalen, zonder het geestdodende, grijze, standaard kantoormeubilair. Interieurdesignwinkels hebben alle expertise en de mooiste meubels in huis om de voor jou perfecte werkplek in te richten. Functioneel, ergonomisch en in jouw stijl en sfeer dus.

Maatwerk

In de regel zijn er twee opties als je een vaste werkplek wilt in huis: je gebruikt er een kamer voor die vrij is (gemaakt) óf je creëert een werkhoek in een andere kamer. In het tweede geval zijn er een paar slimme manieren om de werkplek af te bakenen, zoals met een gordijn, met een (halfopen) kast of met een room divider. Het loont om met de plattegrond en foto’s van je huis naar een speciaalzaak te gaan. Een ervaren interieurontwerper daar, ziet vaak mogelijkheden die je zelf nooit had kunnen bedenken. Zo blijkt soms dat een verloren hoek met slim maatwerk is te upgraden tot een super efficiënte werkplek, zodat je in feite alleen maar ruimte wint in huis. Terwijl je dacht dat thuiswerken juist ruimte zou gaan kosten.

Bergruimte

Chaos op je werkplek geeft chaos in je hoofd. Om prettig te kunnen werken is het daarom ideaal als je alles wat je nodig hebt overzichtelijk kunt opbergen. Dat is al helemáál een zegen als je geen afzonderlijke werkkamer hebt, maar je werkplek zich bijvoorbeeld in de woonkamer bevindt. Dan wil je na werktijd alles liefst uit het zicht hebben. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er fantastische maatwerkoplossingen van designmerken als Hülsta en Castelijn. Zoals net ook al aangegeven, win je daar eerder ruimte mee dan dat je er ruimte door verliest.

Ergonomie

Het werkblad

Er zijn twee goede redenen om niet aan te schuiven aan de keukentafel als je regelmatig thuis werkt. Op de eerste plaats is het slecht voor je lichaam en op de tweede plaats is het niet goed voor je concentratie omdat het veelal de plek is met de meeste reuring in huis. De goede hoogte van een bureau of werkblad is afhankelijk van je lengte. Voor iemand van 1.70 m is de ideale hoogte 70 cm, ben je 1.95 dan is dat 80 cm. De standaardhoogte van bureaus is tussen de 74 en 76 centimeter. Kies het oppervlak naar behoefte. Als er alleen een laptop, een telefoon en een kop koffie op hoeven te staan, hoeft het niet heel groot te zijn.

De stoel

De stoel is ergonomisch belangrijker nog dan het werkblad. Gelukkig zijn er tegenwoordig bureaustoelen die je helemaal op jouw lichaamsmaten kunt afstellen en die er nog fantastisch uitzien ook. Ga de stoel vooral ook uitproberen voordat je ’m koopt, want elk lichaam is anders. Je krijgt dan ook perfect advies over het afstellen, zodat je niet alsnog per ongeluk een slechte zithouding hebt. Check voor mooie werktafels en bureaus bijvoorbeeld de collecties van Muuto, Hay en Vitra.

Kunstlicht

Wat lampen betreft is het zaak om te zoeken naar de juiste balans tussen basislicht, sfeerlicht en werklicht. Kies voor je werkverlichting liefst hoogwaardige led-lampen zonder dimmer. Leds op een dimmer kunnen nog wel eens knipperen. Soms zie je dat niet direct, maar het is dan evengoed doodvermoeiend voor je ogen. Denk ook aan de kleurtemperatuur van de lampen. Werklicht is liefst neutraal-wit. Dat wil zeggen dat de kleurtemperatuur minstens 4000 Kelvin is (lager = warmer). ‘Koele’ werkverlichting is beter voor de concentratie. Je kunt tot 6000K gaan, maar dat is behoorlijk kil en zie je vooral in werkplaatsen, zelden in kantoorruimtes.

Daglicht

Lichtinval door ramen op je beeldscherm kan heel hinderlijk zijn. Dat is op te lossen met goede, slimme raambekleding waarmee het daglicht subtiel te regelen is. Sunway biedt bijvoorbeeld uitgebreide, aantrekkelijk ogende mogelijkheden.

Akoestiek

Een galmende ruimte is uiterst onprettig en vermoeiend, zeker als je vaak aan de telefoon zit en vergadert via Zoom of Teams. Gordijnen of een karpet kunnen soms al veel helpen. Een ideale, multifunctionele oplossing om de akoestiek te corrigeren zijn de Dock Four Style Pads. Die zijn niet alleen geluiddempend, maar ook decoratief en praktisch. Het zijn losse modules in allerlei kleuren, die je zelf kunt combineren en ook kunt inzetten als onder meer boekenplank of magneetbord.

Groen

Planten op een werkplek zijn sfeermakers en hebben een stressverlagend effect. Ze kunnen ook positief uitwerken op je energieniveau en alertheid. Zo is uit onderzoek gebleken dat je door de geur van munt of jasmijn relaxter wordt. Tal van andere planten, zoals Aloë Vera, Goudpalm en Sanseveria, zorgen voor een schonere lucht met meer zuurstof.

Advies

Je merkt het: bij een mooie en functionele werkplek in huis komt veel meer kijken dan je vooraf misschien dacht. Schroom daarom niet om je te laten adviseren door je favoriete interieurwinkel. Wij hebben alle kennis in huis en bedenken samen met jou de ideale oplossing voor jouw situatie. Vervolgens kun je zorgeloos achteroverleunen en gaan wij aan de slag om alles perfect in orde te maken en te installeren. Daarbij letten we op alle details, zoals een deugdelijk kabelmanagement – altijd een grote bron van irritatie als dat niet in orde is. Zo doen wij ons werk, zodat jij het jouwe kunt doen!

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!