De tijdloze uitstraling van de Egg, Swan en de Drop

13 april, 2018

De Egg, Swan en de Drop vonden hun oorsprong in het eerste luxe designhotel ter wereld. Dit jaar vieren de drie klassieke stoelen hun zestigste verjaardag.

Drie stoelen van één ontwerper die tegelijk hun verjaardag vieren. Je zou kunnen denken aan toeval, maar niets is minder waar.

 

Geen toeval

Toen de gevierde ontwerper Arne Jacobsen in de jaren vijftig de opdracht kreeg om een nieuwe inventaris te ontwerpen voor het vliegveld van Kopenhagen, had hij één eis: dat hij álles binnen de gebouwen zelf mocht ontwerpen.

En hij kreeg zijn zin. Hij begon aan een monsterklus en kreeg daarbij van zijn opdrachtgevers een carte blanche om elk design in het gebouw zelf te bepalen. Van stoelen en tafels, tot het bestek en de peperbus.

Het resultaat was een luchthaven (en een bijbehorend hotel) ingericht in een stijl die ongekende luxe uitstraalde. Fluweel voerde de hoofdtoon, kristallen kroonluchters bepaalden de uitstraling en gouden details zorgden voor de finishing touch.

 

Onworpen voor de ontvangsthal en de kamers

Het luxe ontwerp bood iedere hotelgast een totaalervaring. De missie van Jacobsen was geslaagd, want hij promoveerde de thuishaven van Scandinavian Airlines tot het eerste designhotel ter wereld. Elk detail bleek een schot in de roos en oogstte bewondering van alle gasten.

De drie stoelen zijn misschien wel de bekendste stukken uit het befaamde interieur. De Egg en de Swan ontwierp Jacobsen voor de ontvangsthal van het luxe hotel. De designs waren revolutionair en groeiden uit tot de pronkstukken van het Deense meubeldesign. Vooral de Swan bleek vooruitstrevend, dankzij het gebruik van louter ronde lijnen.

De Drop – met het kenmerkende kuipje in de vorm van een druppel – sierde de kamers van het hotel. Gasten waren laaiend enthousiast over de voor die tijd zeer gewaagde stijl. Sierlijk, alledaags en toch eigentijds: de drop had alle kenmerken van een moderne klassieker.

 

Kamer 606

Lange tijd was een hotelbezoek de enige manier om deze comfortabele stoelen te bewonderen. Dit veranderde in 1982 met een redesign van het hotel, waarbij de drie stoelen beschikbaar kwamen op de markt voor tweedehands designmeubelen. Uiteindelijk duurde het nog jaren – in het geval van de Drop zelfs tot 2014 – voordat de stoelen officieel werden gelanceerd op de consumentenmarkt.

Voor wie de oorspronkelijke stoelen in hun originele setting wil bewonderen, raden wij een bezoek aan het vroegere gastenverblijf in Kopenhagen aan. Want wie kamer 606 van het tegenwoordige Radisson boekt, wordt daarvoor beloond met de enige kamer die in de originele stijl is gebleven. Het betreden van kamer 606 is een unieke reis terug in de tijd, naar een periode waarin de basis is gelegd voor de huidige, moderne designcultuur.

Limited editions

Om de zestigste verjaardag te vieren zijn de drie stoelen in een beperkte oplage opnieuw uitgebracht. Van elke stoel zijn 1958 exemplaren gemaakt, verwijzend naar het ‘geboortejaar’ van de stoelen. Klik voor een overzicht van onze woondesignwinkels op deze link.

 

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!