Het geheim achter de vruchtbare jaren van Fabricius & Kastholm

6 september, 2019

In de negen vruchtbare jaren van Fabricius & Kastholm heeft het duo veel klassieke meubels opgeleverd. Het duo is onder andere prijswinnaar van de Gute-Form Award geworden en zijn de meubels nog steeds te bewonderen in grote museums zoals het Louvre in Parijs. Maar wat is nou het geheim achter het duo en welke wegen hebben ze bewandeld om van hun droom werkelijkheid te maken?

Van ambachtsman naar Gute-Form Award winnaar

De carrière van Fabricius en Kastholm begon allemaal tijdens de studie binnenhuisarchitectuur in Kopenhagen. Gezamenlijke visie, doel en benadering waren de basis van een goede vriendschap. Met het streven om meubels te minimaliseren begon het duo in 1961 een eigen ontwerpstudio in de kelder: een klassiek begin. Na het ontwerpen van een uitgebreide lijn van stalen en leren meubels braken ze in 1966 internationaal door op de designbeurs van Keulen. De meubels blonken uit doordat ze minimalistisch waren, maar ook zeer comfortabel. ‘’Onweerstaanbaar aantrekkelijk’’, zo klonk het op de designbeurs. Na dit internationale succes behaalden ze met de elegante FK-kuipstoelen zelfs de allereerste Gute-Form prijs in Duitsland.

Onbekend, misschien wel een tikkeltje mysterieus

Ondanks dat Fabricius & Kastholm regelrechte klassiekers hebben ontworpen, kent toch niet iedereen het duo. De FK-kuipstoelen bijvoorbeeld, die zien we nog steeds tot op de dag van vandaag in de showrooms staan. Tijdens de begin jaren had het duo helemaal geen aspiraties om buiten hun landsgrenzen naam te maken. Het geloof van het duo zat voornamelijk in puur ambachtelijk vervaardigde meubels en niet in fabrieksproducten. Desondanks heeft de Duitse meubelfabrikant Alfred Kill het duo weten te overtuigen om te gaan ontwerpen voor zijn fabriek. Hij was zo overtuigd van het duo, dat hij ze in 1965 carte blanche gaf.

Verschillende gedachten. Eén ontwerp.

Het fascinerende aan Fabricius en Kastholm was dat ze beiden een totaal andere gedachtegang hadden voor het ontwerpen van meubels. Het liep zo uiteen dat ze verschillende methodes hebben geprobeerd om toch met beide meningen een ontwerp te laten maken. Afzonderlijk van elkaar begonnen ze schetsen te maken om die vervolgens aan de ander te geven. Uit beide schetsen waren de beste elementen gehaald en gecombineerd tot een ontwerp. Op deze zorgvuldige en kritische manier van werken leverde het duo schoonheden van meubels op waarbij aan elk detail aandacht was besteed.

Niet alles werd een succes

De ontworpen producten hebben meer successen geboekt dan het professionele huwelijk van de twee ontwerpers. In 1970 besloot het duo namelijk om niet meer samen te gaan werken, maar om ieder hun eigen pad te volgen. Beiden gingen ze lesgeven in interieurdesign. Fabricius in Kopenhagen en Kastholm in Wuppertal. Het ontwerpen van meubels bleven ze altijd doen, maar geen van die meubels heeft de status bereikt van hun gezamenlijke werk.

Van Louvre in Parijs tot het Museum of Modern Art in New York

De negenjarige samenwerking van het duo was zeer productief en vruchtbaar. Fabricius en Kastholm hebben tal van meubels ontworpen die tot op de dag van vandaag nog steeds in de showrooms staan geëtaleerd. Waaronder de FK 6725 Tulip Chair, de FK 87 Grasshopper chaise longue, de Scimitar stoel en de P376 lamp. Deze klassiekers zijn onder andere te bewonderen in het Louvre en het Museum of Modern Art. En natuurlijk in de aansluitende winkels van het Origineel. Kastholm sprak dan ook de wijze woorden: ‘’Het meest eenvoudige gaat het langst mee.’’ En dat blijkt wel met deze klassieke meubels.

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!