Hoe een onverkoopbare kast een wereldwijde hit werd

16 januari, 2018

Onverkoopbaar: dat was de term waarmee de eerste modulaire kast van Interlübke destijds werd beschreven. Inmiddels is het kastsysteem miljoenen keren verkocht.

Interlübke kennen we van het modulaire kastsysteem uit de jaren zestig. Het eigenzinnige design deed menig wenkbrauw fronzen. Toch nam het bedrijf het gewaagde ontwerp in productie en had daarmee overal ter wereld succes.

Het geheim? “Essentieel bij ons is dat je alles helemaal naar wens kunt aanpassen”, vertelt hoofd international sales Detlef Mika. “Elk meubel is helemaal te personaliseren, waardoor het echt jouw kast wordt.”

 

Concept was absurd, vond men

De uitvinding van de klassieke Interlübke-kast vond plaats in 1963. De Zweedse interieurarchitect Walter Müller kwam met het idee van een kast die bestond uit een paar eenvoudige basiselementen, waarmee een eindeloos uitbreidbaar opbergmeubel te maken was.

“Het ontwerp zag eruit als een witte doos met enkel een rond gat waar een sleutel uit stak”, vertelt Mika. Bazen van de Lübke-fabriek zagen er niets in. “Ze discussieerden erover en kwamen tot de conclusie dat het concept absurd was. Dat je zo’n kast niet kon maken of verkopen. Maar tóch gingen de Lübkes het doen. Ze besloten dat dit hun nieuwe stijl zou worden.”

Het systeem, dat de naam Interlübke 61 kreeg, werd een doorslaand succes. Inmiddels zijn er tal van uitbreidbare, modulaire kastsystemen op de markt, maar dit was het allereerste. Een revolutie. Interlübke is vanaf toen altijd innovatief gebleven.

Begin van een tijdperk

Uit het garderobesysteem Interlübke 61 ontstond ook het eerste modulaire wandmeubel voor de woonkamer dat op de markt kwam. In 1977 kwam het boekenkastsysteem Studimo, dat alsmaar is doorontwikkeld en nu al veertig jaar onafgebroken in de collectie zit!

Cube, ontworpen door Werner Aisslinger, is er alweer vijftien jaar, met steeds weer vernieuwingen en verfijningen. Een nieuwe lijn is Jorel, met heel dunne fronten van metaal en ongekend smalle naden.

Oerdegelijke kwaliteit

De montagekwaliteit van de kasten bewijst zich bijvoorbeeld als je gaat verhuizen, meent Detlef. “Je kunt ze probleemloos uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Zonder dat er dingen afbreken, lubberen of wat dan ook. Wel tien keer of meer als het moet.”

De kwaliteit blijkt uit de eenvoud. Alles wordt zonder schroeven in elkaar gezet en je ziet aan de binnenkant nergens de constructieve onderdelen. De lades en deuren zijn in alle richtingen af te stellen, zodat de naden altijd gelijk lopen en extreem smal zijn.

“De kasten gaan zo lang mee dat we soms telefoontjes krijgen van mensen die tijdens een verhuizing de sleutel van hun vijftig jaar oude exemplaar zijn kwijtgeraakt”, vertelt Detlef trots. Zoals een oudere dame, die onlangs tijdens een verhuizing de sleutel bleek te zijn verloren. “Gelukkig hadden we voor haar type kast nog sleutels liggen. Ze was dolgelukkig en vroeg wat het kostte. Niks natuurlijk. Een paar dagen later kregen we een enorme doos pralines toegestuurd.”

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!