LILLE

30 september, 2016

Metropool met charme

Een weekend gevuld met design-inspiratie, culinair genot, cultuur en stijlvolle mode in een sfeervolle, vriendelijke omgeving, daarvoor is Lille de ideale stad. Je rijdt er zo naartoe.

Uitgebreid mode en design shoppen, fantastisch eten, indrukwekkende kunst zien, nippen aan champagne op een charmant terras, slenteren over eeuwenoude kasseien, dwalen langs romantische pleinen: Lille doet in weinig onder voor Parijs. Er is weliswaar geen Eiffeltoren, geen Notre Dame en geen Louvre, maar daar staat tegenover dat je vanaf Utrecht binnen amper 3 uur al perfect geparkeerd staat in het hart van de stad en dat de mensen er – eerlijk is eerlijk – toch wat vriendelijker en relaxter zijn dan in Parijs. Het Palais des beaux-arts van Lille is trouwens na het Louvre het belangrijkste museum van Frankrijk, dus aan Rembrandts, Van Goghs, Monets, Picasso’s en Rodins kom je in deze mooie stad ook niets te kort.

Rue de la Monnaie is één van de leukste straten van de stad. De winkel van Ellen Desforges op nummer 28 is een aanrader. Een begrip in de wijde omgeving is patisserie Au Merveillleux de Fred op nummer 67. De trouwe klandizie verdringt zich hier voor de ‘merveilleux,’ een zoete delicatesse. Een stukje verder kun je als liefhebber van interieurdesign je hart ophalen bij Maniglier op nummer 91-95. Dit doolhof is een kruising tussen een winkel en een galerie, vol met de meest bijzondere items. Loop je alsmaar rechtdoor, dan gaat de Monnaie over in de Rue Saint-André, waar onder meer de winkels-annex-studio van mode- ontwerpster Clivia Nobili zit op nummer 40bis. De kleding ontwerpt én maakt ze hier ter plekke. Je vindt vlakbij ook een te gek eetadres, namelijk de hippe bistro Pessoa op nummer 37, een kleine zaak met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ook de wijn is hier top!

693x463-lille-straatbeeld-2015693x463-lille-mementomori-2015

OESTERS EN CHAMPAGNE

Het centrale plein van Lille is de statige Grand Place met daaraan de Vieille Bourse, een barok juweel uit de 17e eeuw. Op de prachtige binnenplaats daar, is een stijlvolle boekenmarkt. Voor meer cultuur is het Musée des beaux arts, het ’tweede Louvre’ zoals gezegd een aanrader. Het Musée d’histoire naturelle even verderop doet ook al niet veel voor dat van Parijs. De fascinerende fossielen, opgezette dieren en skeletten van dinosaurussen staan er uitgestald in prachtige oude vitrines en sfeervolle oude zalen.Terug naar de Grand Place: daaraan ligt het centrale winkelgebied, waar je vooral veel winkels vindt die je in Nederland niet hebt. De Rue Esquermoise is dé straat voor liefhebbers van woondesign met fraaie filialen van onder meer Habitat, Kartell, Ligne Roset en Roche Bobois. Ook de moeite is Achat Design op numer 48. Liefhebbers van een klassieke stijl zullen in de wolken zijn bij De Bout du Monde op nummer 58. Voor verrassende gadgets, hippe woonaccessoires en objecten met bizarre decoraties moet je bij Memento Mori op nummer 122 zijn. De legendarische wafels vind je bij patisserie Meert. Voor vis en oesters ga je naar A L’Huîtrière, om de hoek op 3 Rue des Chats Bossus. Het is een viswinkel, oesterbar en restaurant in één. In Rue de La Grande Chaussée vind je winkels van exclusieve merken zoals Louis Vuitton, Hermès, Chloe en Free Lance. Sla in de Rue Masurel in elk geval Summer Camp niet over. Als je daar eenmaal onder hebt geslapen, wil je niet meer anders!

NEDERLANDS TINTJE

In Lille kun je op veel plekken fantastisch eten, maar de place to be is op dit moment toch wel Bloempot. Voor het eten én de locatie: een oude timmerfabriek die met veel smaak is opgeknapt met behoud van de vintage industriële sfeer. Ook is er De Rode Koe, een leuk biologisch restaurant op de Rue de la Monnaie 85. Die namen zijn niet zo vreemd als je bedenkt dat de metropool Lille zich uitstrekt tot over de grens met België. Logisch dus dat er tal van Vlamingen hier neerstrijken en iets beginnen. Dat verklaart misschien ook waarom de sfeer in Lille zo open en hartelijk is, zonder spoor van chauvinisme. Omdat we als Nederlanders soms juist wat méér chauvinistisch zouden mogen zijn, tot slot nog deze tip: onze sterarchitect Rem Koolhaas ontwierp een complete, hypermoderne zakenwijk aan de rand van het oude centrum van Lille, Euralille genaamd. Het ligt op loopafstand van de oude stad, pal achter het treinstation. Al met al kun je in het prachtige en veelzijdige Lille gemakkelijk een heerlijk weekend doorbrengen. Sterker nog: je bent hier na één bezoek beslist niet uitgekeken, Lille is een stad om regelmatig terug te keren.

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!