MEUBELMAKER GELDERLAND VIERT FEEST

2 november, 2016

Waarom duurzaam design de massaproductie verslaat

Meubelmaker Gelderland viert feest: dit jaar bestaat het bedrijf tachtig jaar en komt met een productielijn retromeubels. Op bezoek bij een unieke fabriek.

Enthousiast onthaal in de fabriekshal

We reizen af naar het Gelderse plaatsje Culemborg, standplaats van meubelmaker Gelderland. In de fabriekshal worden we verwelkomd door de enthousiaste directeur Tecla Temmink. Zij is trots. Heel trots. Het gerenommeerde meubelmerk Gelderland viert dit jaar zijn tachtigjarige bestaan en doet dat door een hele reeks klassieke meubels opnieuw uit te geven. “Vintage is weer heel erg in trek en doet het goed op Marktplaats. Vandaar dat we hebben besloten om sommige oude ontwerpen opnieuw op de markt te zetten.”

Vol trots loopt zij ons naar één van de pronkstukken van de collectie, een retro-stijl luie stoel ontworpen door Jan des Bouvries. Een fraai fauteuil met buisframe en kussens die het onmogelijk maken om er níet in neer te ploffen. Gelderland stak het decennia oude design in een modern jasje en bracht de stoel opnieuw uit. Mét een nieuwe naam. “Onze oprichter, de heer Oberman, deed er na de lunch altijd een powernap in. Vandaar dat we de stoel nu liefkozend ‘Meneer Oberman’ noemen.”

Ratelende machines ontbreken

Als we door de fabriekshal lopen, valt ons één ding op: de stilte. Grote, ratelende machines die kennen ze hier niet. We zien tientallen gepassioneerde vakmensen, die een stoel of een tafel nog handmatig in elkaar schroeven. Geen hard gebonk van een machine doe op een lopende band in een paar minuten een stoel bekleedt, maar het rustgevende gezoem van ouderwetse naaimachines. Het is ons duidelijk: hier mag nog echt tijd aan het ontwerp en de uitvoering worden besteed. En dat zien we terug in het design: elegant en met een heleboel oog voor detail. Temmink: “Elke houtverbinding en elke stiknaad moet perfect zijn. Daarom zijn hier de vakmensen ook écht trots op hun werk.”

Duurzame filosofie

Het idee van duurzaamheid hoort bij meubelmaker Gelderland als boter hoort bij brood. Want meubels moeten niet alleen worden gemaakt met zorg voor de klant, maar ook met zorg voor de planeet. Want wat heb je aan een bank die wel goedkoop is, maar die je na drie jaar hebt versleten? Bij Gelderland maken ze liever meubels die een lifetime mee gaan. Duurder in de aanschaf, maar uiteindelijk goedkoper.

Temmink onderbouwt de bedrijfsfilosofie met een verhaal over een inmiddels bejaarde vrouw die van haar man ooit een Gelderland-stoel kreeg tijdens haar eerste zwangerschap. “Die stoel heeft ze na 64 jaar nog steeds. Binnenkort verhuist ze naar een bejaardentehuis en wat denk je? Die stoel die gaat gewoon mee.” Waar Temmink lachend aan toevoegt: “Ze denkt er wel aan om hem even een keer opnieuw te laten bekleden, haha.”

Bij Euretco voelen wij ons betrokken bij onze omgeving en steunen daarom de duurzame filosofie van Gelderland. Wilt u meer weten over wat een samenwerking met Euretco voor u kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!