Sebastian Herkner – “Goed gemaakte dingen kosten tijd”

5 juni, 2020

Wat is volgens jou de belangrijkste taak van een ontwerper in deze tijd?

“Ik zou zeggen dat ik de verantwoordelijkheid heb om de samenleving eraan te herinneren dat we onze zintuigen moeten gebruiken op een manier die ons menselijk maakt. De digitale wereld is soms té aanwezig. Een bloem ruiken, luisteren naar een rivier … dat zijn dingen die ons méér maken dan slechts robots. Verder moeten we ook opnieuw leren om geduldig te zijn. Goed gemaakte dingen, of het nu een brood is of een vloerkleed, kosten tijd om te vervaardigen.”

Hoe vertaalt zich dit in je ontwerpfilosofie?

“Omdat we naar mijn mening onze manier van consumeren van producten moeten veranderen, ben ik geïnteresseerd in het maken van objecten die metgezellen worden voor je leven. Kwaliteit, verantwoordelijkheid en duurzaamheid zijn daarom mijn uitgangspunten voor een goed ontwerp. Mijn designs krijgen hun signatuur door mijn intuïtieve gevoel voor materiaal, kleur en ambachtelijkheid. Er is een bepaald moment dat je gelukkig bent en het ontwerp niet meer wilt veranderen, dan is het tijd om het los te laten.”

Wat is het eerste wat je doet als je begint aan een nieuw ontwerp?

“Ik bezoek het bedrijf dat de opdracht geeft. Het is belangrijk om de mensen te kennen waarmee je werkt, om de geschiedenis van het merk te begrijpen en nóg belangrijker: om te zien of er een gemeenschappelijke visie is die willen delen. Wat verderop in het ontwerpproces komt wat mij betreft het mooiste moment: het bezoeken van de werkplaatsen en de ambachtslieden om te zien hoe ze jouw idee stap voor stap ontwikkelen via prototypes. Prototypes zijn hét medium om te overleggen over de details en de functionaliteit.

Wat dacht je toen je voor het legendarische merk Thonet werd benaderd voor een stoel?

“Dit is een uitdaging! Thonet heeft een geschiedenis van 200 jaar en is altijd toonaangevend geweest en een pionier op het gebied van design. Ik heb veel respect voor Thonet, maar ik was vooral heel nieuwsgiering naar wat we samen zouden kunnen doen. Onze 118-stoel is een balans tussen de waarden van Thonet – zoals het buigen van hout – en de passie voor detaillering en kleur uit mijn studio.”

Wat staat er bovenaan je bucketlist om nog eens te ontwerpen?

“Er zijn veel dingen waar ik mijn ideeën als designer ooit op los zou willen laten, hopelijk krijg ik er de tijd voor. Ik zou het ook geweldig vinden om een keer een compleet interieur te maken. Om een totaalconcept neer te zetten om in te leven en tijd door te brengen met vrienden.”

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!