SIKKENS PRIZE VOOR HELLA JONGERIUS

14 april, 2017

HELLA JONGERIUS, ONTWERPER EN ART DIRECTOR VAN VITRA WINT SIKKENS PRIZE

Al jarenlang doet Hella Jongerius onderzoek naar kleurpigmenten en de relatie tussen kleur, materiaal en licht. Tijdens dit onderzoek heeft Hella Jongerieus haar eigen kleurgebruik ontwikkelt waarvoor ze dit jaar de Sikkens Prize heeft gewonnen. Een van de oudste onafhankelijke kunstprijzen in Nederland. Het project Coloured Vases uit 2007 is daarvan een sensationeel voorbeeld. Door middel van publicaties stimuleert Jongerius de kritische beschouwing van de designpraktijk. Het manifest dat zij samen met Louise Schouwenberg schreef, Beyond the New. A Search for Ideals in Design (2015), is een bron van inspiratie voor ontwerpers, opdrachtgevers en studenten uit de hele wereld. Als productontwerper speelt Hella Jongerius een vooraanstaande rol in het internationale ontwerpveld. In haar werk met textiel, keramiek en meubels combineert zij de nieuwste technologieën met traditionele handwerktechnieken. Haar doel is om producten een eigen karakter te geven door de verrijking van industriële productieprocessen met ambachtelijke elementen. In haar werk met meubels en textiel benadrukt Jongerius consequent het belang van kleur en oppervlakken in hedendaags design.

Een kritische beschouwing

Het project The Daylight Wheel uit 2011 is een sensationeel voorbeeld van het onderzoek dat Hogerius doet naar de relatie tussen kleur, materiaal en licht. Door middel van publicaties stimuleert Jongerius de kritische beschouwing van de designpraktijk. Het manifest dat zij samen met Louise Schouwenberg schreef, Beyond the New – A Search for Ideals in Design (2015), is een bron van inspiratie voor ontwerpers, opdrachtgevers en studenten uit de hele wereld.
Hella Jongerius over de toekenning van de prijs: “Ik voel me zeer vereerd met de toekenning van deze prijs – het is absoluut een stimulans voor de voortzetting van mijn lopend onderzoek naar kleuren, materialen en stoffen en voor het werken aan het verrijken van de haptische kwaliteiten in onze wereld van dagelijkse objecten.”

Sikkens Prize: Is een van de oudste onafhankelijke kunstprijzen in Nederland. De eerste Sikkens Prize werd in 1960 toegekend aan Gerrit Rietveld.

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!