STYLEN MET KARIN MEYN

30 september, 2016

De kunst van het stylen.

Styliste Karin Meyn wordt wereldwijd gezien als een van de besten in haar vak. Ze heeft als creative director en hoofd van de styling-afdeling van Piet Boon een stempel gedrukt op het werk van deze befaamde ontwerper. Met haar boek ‘Piet Boon styling by Karin Meyn’ treedt ze voor het eerst uit de schaduw van Boon. Het boek geeft een inspirerende inkijk in het werk van Meyn. Aan Het Origineel geeft ze alvast een paar tips en ideeën prijs.

 

 1. Beschouw styling niet als finishing touch, maar als essentieel onderdeel van het interieurontwerp.
  “Styling is naar mijn mening veel meer dan het aankleden en mooi maken van een ruimte, het is niet alleen maar de kers op de taart, zoals vaak gedacht wordt. Het is vooral ook het leefbaar en levendig maken van het huis. Levendig door te zorgen dat de bewoners zich erin herkennen, dat ze er gevoel bij hebben, er hun persoonlijkheid in terug vinden. Leefbaar door te zorgen dat alle ruimtes in het dagelijks leven goed functioneren en niet rommelig en chaotisch zijn. Dat je er echt kunt wonen met je kinderen, je hond, je vrienden. Dat betekent dat je styling vanaf de eerste schetsen bij een interieurontwerp moet betrekken. Als je de verkeerde keuzes maakt voor vloeren en muren, dan voelt de hele ruimte niet goed aan. Je moet dus al in het begin van het ontwerp goed nadenken over de kleuren, materialen, structuren en texturen. Zowel in esthetische als in praktische zin. Als die basis goed is, kun je later met soms heel eenvoudige middelen karakter en eigenheid geven aan een ruimte.”
 1. Get personal
  “Mensen hebben de neiging om de meest dierbare, persoonlijke spullen, waar vaak een bijzondere herinnering aan zit, weg te stoppen in laatjes en kasten. Ik haal ze tevoorschijn en maak er kleine vitrines of stillevens mee, dat brengt persoonlijkheid en gevoel in je huis. Om een voorbeeld te geven bij mij zelf thuis: toen mijn moeder was overleden, bleek dat ze heel veel zakdoekjes had. Ik heb ze meegenomen, er stapeltjes van gemaakt op kleur, ze aan elkaar gezet met een mooi knoopje, en ze een mooie plek gegeven. Elke dag als ik langsloop, zie ik mijn moeder. ”
 1. Ritme geeft rust in je huis en je hoofd
  “Ik zeg altijd tegen mensen die hun huis willen aanpakken: ga eerst je kasten leeghalen en opnieuw ordenen. Vaak is het een bende in de kledingkast, keukenkast en boekenkast. Dat geeft onrust in je huis en in je hoofd. Als je je servies op een mooie manier ordent, dan is het al veel leuker om je keukenkast open te doen. Ik pleit er helemaal niet voor om allemaal hetzelfde serviesgoed of allemaal dezelfde handdoeken in de kast te leggen, integendeel, dat is saai en inspiratieloos. Variatie in vormen, texturen, structuren en kleuren maakt het aantrekkelijk. Juist met allemaal verschillend aardewerk kun je heel mooie ordeningen maken.”
 1. Leve de imperfectie
  “Ik houd van ordenen, van harmonie en rust, maar ik let wel altijd heel goed op dat het geheel niet saai en statisch wordt. Er moet altijd een zekere imperfectie zijn, iets wat verrast, dissoneert, je laat glimlachen. In de zen-filosofie, die mij enorm aanspreekt, is de schoonheid van imperfectie net zo belangrijk als harmonie en balans. Dat onderschrijf ik helemaal. Imperfectie en vergankelijkheid brengen een huis tot leven. Natuurlijke materialen waar de tijd haar sporen op heeft achtergelaten, een tulp die krom is gaan hangen, dat heeft een bijzondere schoonheid.” 
 1. De kracht van kunst
  “Kunst is onmisbaar in huis, vind ik. Maar wat is kunst? Wat mij betreft kan het een simpel handgeschept vel monochroom papier uit Japan zijn. Of een mooie, handgemaakte vaas uit Afrika die je hebt meegenomen als souvenir. In mijn kantoor heb ik stroken palingleer opgehangen, waanzinnig mooi. Kunst is vooral open staan voor alles. Durf ook op zoek te gaan naar werk van jonge kunstenaars; er zijn genoeg die mooie, heel betaalbare dingen maken. Met je keuzes voor kunst, in de breedste betekenis van het woord, laat je je persoonlijkheid zien in huis.”
 1. Zet je huis in vuur en vlam
  “Niet elk huis is geschikt voor een open haard, maar als het even kan zou ik er een maken. Het eerste wat ik altijd doe als ik thuis kom is kaarsen aansteken. Niets geeft een huis meer charme en warmte dan vuur.”

 

 

Piet Boon Styling by Karin Meyn
ISBN10 9089895450
ISBN13 9789089895455

www.pietboon.com

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!