Tentoonstelling: Dutch Design en De Stijl

27 februari, 2017

Honderd jaar geleden maakte Nederland kennis met de avantgardistische kunstbeweging De Stijl. Een eeuw later vertoont ook het vermaarde Dutch Design nog trekjes van De Stijl. Door het hele land vinden er dit jaar tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats.

Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Bart van der Leck: allen maakten deel uit van de invloedrijke kunstbeweging De Stijl. Begin twintigste eeuw was dat nog niet zonder slag of stoot. Hun pleidooi voor abstractie, geometrische vormen en primaire kleuren zorgde voor flink wat commotie. Ze stelden zichzelf dan ook een hoog doel: de leden van De Stijl zochten naar een nieuwe kunst die de samenleving zou moderniseren. Bezoek de tentoonstelling ‘De wereld van Piet Mondriaan’ in zijn geboortehuis in Amersfoort en maak kennis met de eigenzinnige kunstenaar.

Van Mondriaan tot Dutch Design
Dutch Design werd pas echt bekend eind jaren tachtig, begin jaren negentig. De kernelementen van Dutch Design gaan in sommige opzichten net zo terug naar het abstracte als De Stijl: terug naar de kern (‘ik wil zitten’), herhaalbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en speelsheid. Dutch Design bevindt zich in het spanningsveld tussen functionaliteit en kunst.

Er zijn vandaag de dag nog toonaangevende designers die hun inspiratie putten uit de uitgangspunten van De Stijl. Denk aan een Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman en Piet Hein Eek. Hun sterke lijnen komen terug in keramiek, tafels, banken en fauteuils. De voorstelling in het Paviljoen toont daarnaast dat ook in interactieve installaties de kunst van De Stijl te herkennen is.

 

Dutch Design – de tentoonstelling
In het Arco-paviljoen vind je het hele jaar door het Dutch Design-werk van vernieuwende kunstenaars en designers. Hun werk is geïnspireerd op dat van Mondriaan of andere kopstukken van De Stijl. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het themajaar 100 Jaar De Stijl: Van Mondriaan tot Dutch Design. Hier is ook Villa Mondriaan bij aangesloten.

Bezoek ook het Hoofdprogramma in Utrecht en Amersfoort
Rietveld Schröderhuis, Utrecht
Centraal Museum, Utrecht: Rietvelds Meesterwerk; Leve De Stijl!
Mondriaanhuis, Amersfoort: De wereld van Piet Mondriaan
Kunsthal KAdE, Amersfoort: De Kleuren van De Stijl
Rietveldpaviljoen, Amersfoort: Gerrit Rietveld en de jaren vijftig
Bekijk hier het volledige programma in Utrecht en Amersfoort

Kijk hier voor een overzicht van activiteiten per stad of regio.

Chromatology
3 februari t/m 30 april
De installatie van designstudio Raw Color uit Eindhoven is geïnspireerd op het vroege werk van Piet Mondriaan. De bezoeker bepaalt hier hoe het kunstwerk eruit komt te zien, door voor sensoren te bewegen die papierversnipperaars aansturen. De kleurrijke snippers zijn als Mondriaans streken op het doek.

Arco
De voorstelling Dutch Design in het Paviljoen voor Hedendaagse van Villa Mondriaan wordt mede mogelijk gemaakt door designmeubelfabrikant Arco.

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!