Wat beweegt Antonio Citterio? Het geheim achter het succes.

20 juni, 2018

De Italiaanse architect en ontwerper Antonio Citterio (1950) is geliefd om zijn tijdloze designs. Wat is het geheim achter zijn succes? Het is een combinatie van zijn persoonlijke motivatie, zijn aandacht voor kwaliteit en de band met zijn klanten.
“Ik houd er niet van om alleen maar dingen voor het moment te maken. Ik wil producten graag gedurende een langere tijd doorontwikkelen.”

 

Geliefd ontwerper van de ultieme loungefauteuil

Een van zijn meest geliefde ontwerpen is waarschijnlijk de Grand Repos voor Vitra. Alleen al bij het horen van de naam van deze ultieme loungefauteuil schiet menig bezitter onmiddellijk in de relaxmodus. We kennen hem ook van aangenaam kantoormeubilair als de Grand Executive en de AC 4. Citterio ontwerpt ook voor onder meer Arclinea, Axor-Hansgrohe, B&B Italia, Flexform, Flos, Hermès, lIttala, Kartell en Vitra.

Geïnspireerd door Charles en Ray Eames

Het duo Eames hoort tot de absoluut favoriete designers van Citterio, hij noemde het tweetal visionair. Citterio ontwikkelde tussen 1994 en 2010 de Ad Hoc serie, die alles in zich heeft om een klassieker te worden. Net als Charles en Ray Eames deden met hun kantoorcollectie bleef Citterio Ad Hoc over een lange periode uitbreiden en verfijnen. Citterio: “Wat Charles en Ray Eames maakten was nooit af, ze waren altijd bezig hun ontwerpen aan te passen en te perfectioneren. Ieder product kan altijd beter, dus je moet nooit ophouden om iets verder te ontwikkelen.”

Het geheim achter Citterio’s bestsellers

Waarom worden zo veel van Citterio’s ontwerpen bestsellers? Welnu, hij ontwerpt naar eigen zeggen puur voor zichzelf, zonder zich te bekommeren om marketingstrategieën. Iets wat hij zelf niet om zich heen wil hebben, weigert hij te maken. Daarnaast weigert hij zich te conformeren aan één stijl. Het is inderdaad ook moeilijk te zeggen wat Citterio’s signatuur is. Maar dat is ook weer een van de redenen waarom zijn ontwerpen zo tijdloos zijn.

De oprechte band met zijn klanten

Als ontwerper van welk gebouw of meubel wil hij later het liefst herinnerd worden? Op deze vraag gaf hij ooit een heel mooi antwoord. Hij wil niet zozeer herinnerd worden als ontwerper van een specifiek object, maar “Ik denk dat ik het meest trots ben op de relatie met mijn klanten. De eerlijke benadering, de oprechte band. Dat, een beeld daarvan, is wat ik zou willen achterlaten.”

Bekroonde Italiaanse ontwerper

In 2008 werd de Italiaans ontwerper in Londen benoemd tot Royal Designer for Industry. Citterio kreeg overigens talloze prijzen en onderscheidingen. Enkele van zijn ontwerpen zijn ook opgenomen in de permanente collecties van het MoMA in New York en het Centre Georges Pompidou in Parijs.

Leef de droom

De man is zeer succesvol als architect en als ontwerper, hij leeft zijn droom, zo lijkt het. Blijft er nog wat te wensen over? “Ik ben gek op de boeken van Hemingway, hij doet alles wat ik niet doe … hij eet, hij drinkt … dingen die ik graag ook zou willen doen.”

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!