Wie is Thijs Smeets? Een portret.

4 mei, 2018

Designer Thijs Smeets timmert hard aan de weg in Nederland. Een portret van deze veelbelovende jonge ontwerper aan de hand van zeven vragen.

 

Wie is Thijs Smeets?

Thijs Smeets kennen we van de designs die hij maakte voor topmerken als Pode, Harvink en Gispen Today. Inmiddels heeft hij miljoenen verkochte producten op zijn naam staan. De laatste jaren is hij zich gaan specialiseren in interieurproducten. Zijn vakmanschap en oog voor esthetiek kenmerken zijn creaties.

Waarvan kennen we Thijs?

Eén van zijn bekendste creaties is de stoel die hij ontwierp voor Gispen Today. De stoel heeft een frame wat uit één plaat multiplex wordt gefreesd. Het resultaat is dat de stoel makkelijk en kostenefficiënt te maken is én uitblinkt in design.

Wat is zijn achtergrond?

Thijs volgde de opleiding Industrieel Productontwerpen in Den Haag. In tegenstelling tot veel van zijn tijdsgenoten heeft Thijs dus geen uitgesproken artistieke achtergrond. Zijn ontwerpen lenen zich uitstekend voor massaproductie. Oftewel: iets heel anders dan de bijna autonome kunstwerken van bijvoorbeeld Job Smeets en Lex Pot.

Waar staan zijn meubels?

Meubels van Thijs vinden hun weg naar de betere design woonwinkels. Eén van zijn creaties, de Dining Chair, is het pronkstuk van het interieur van het Stedelijk Museum. Niet zo vreemd, want ontwerptechnisch is dit één van de beste creaties uit de veelbelovende carrière van deze jonge designer. Een perfecte combinatie van ergonomie, kostprijs, produceerbaarheid en schoonheid.

Wat vindt Thijs van de Nederlandse designcultuur?

Thijs Smeets vertelde ons onlangs in geuren en kleuren over hoe ver het Nederlandse smaakgevoel is doorontwikkeld. Een mening die hij bevestigd zag toen hij een tijdje werkte in New York. “Het is wel echt andere koek qua manier van werken”, vertelt de designer als hij de Nederlandse werkwijze vergelijkt met die in Amerika. “Waar we hier drie weken de tijd voor krijgen, dat moet daar in drie dagen. Het is daardoor allemaal wat minder verfijnd.”

Wat vindt Thijs van zijn eigen werk?

Thijs vindt dat meubels voor in huis modern moeten zijn, maar ook vriendelijk. Hij is trots op zijn gebruik van afgeronde vormen, aantrekkelijke materialen en zachte kleuren.

Wat vinden wij van Thijs zijn werk?

Wij smullen van de designs van deze jonge ontwerper en bewonderen de manier waarop hij ambachtelijke vaardigheden in een eigentijds jasje voor élke woonkamer kan steken.

 

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!