Hollandse Meesters Joel & Kate Booy

26 september, 2021

Het Australische designers-echtpaar Joel en Kate Booy (beide 1981) richtte 6 jaar geleden studio Truly Truly op in Rotterdam. In 2020 werden ze aangesteld als art-directors van Leolux. Ze gaan ontwerpen voor het Venlose familiebedrijf, maar nemen ook de  complete visuele communicatie op zich. Het Origineel sprak met Joel Booy.

 

“ Elke opdracht die we aannemen, doen we met heel ons hart”

 

Waarom kwamen Kate en jij naar Nederland, terwijl jullie beide een mooie carrière hadden opgebouwd als grafisch ontwerpers in Australië?

“Ik worstelde er al een tijdje mee dat ik grafisch ontwerp wat te tweedimensionaal vond. Het gaf me niet genoeg bevrediging meer. Dus wilde ik weer gaan studeren, om 3d-ontwerper te worden. De Design Academie in Eindhoven was wat mij betreft de allerbeste optie. Dus verkochten we ons huis en verhuisden naar Nederland. Het was behoorlijk improviseren. We hadden hier een klein appartement met een zaagtafel in de keuken. Op een bepaald moment was Kate de afwas aan het doen met een stofmasker voor omdat ik moest zagen om een opdracht voor de Design Academie af te krijgen. Maar goed, het is gelukt om af te studeren, waarna we studio Truly Truly begonnen.”

Wat is het belangrijkste dat je op de Design Academy hebt geleerd?

“Om te focussen op mijn eigen fascinaties. Als grafisch ontwerper moest ik denken vanuit het perspectief van de klant. Op de Design Academy moet je dingen zó snel doen, dat je wordt gedwongen om te vertrouwen op je instinct. Wat fascineert jou hierin? Wat inspireert je? Dát moest je maken, want je had geen tijd om alles te analyseren en uit te denken.”

 

Waar komt de naam Truly Truly vandaan?

“Die hebben we gekozen omdat we ons in ons werk laten leiden door alles waarin we geloven. Zoals het bewaren van artistieke integriteit, de best mogelijke kwaliteit leveren, de hoogst mogelijke duurzaamheid nastreven en de dingen zo mooi maken als we maar kunnen. We hebben onze studio nu zes jaar en elke opdracht die we hebben aangenomen, deden we met heel ons hart, nooit halfslachtig. Naar mijn overtuiging is dat de belangrijkste reden waarom we zijn gekomen waar we nu staan.”

Hoe is het om als buitenstaander te werken voor een familiebedrijf als Leolux?

“Misschien is het wel een voordeel omdat we dingen kunnen zeggen die je binnen een familie niet wilt zeggen. Uiteindelijk gaat het erom dat je vertrouwen hebt in elkaar en dat je je goed voelt bij elkaar. Voordat we de knoop doorhakten om met Leolux in zee te gaan, hebben we veel gesprekken gevoerd en een zorgvuldige visie uitgewerkt. Het bleek eigenlijk al snel dat we elkaar heel goed liggen.”

Jullie zijn zelf in feite ook een familiebedrijf …

“Haha, dat klopt. De taakverdeling tussen Kate en mij verloopt heel natuurlijk. Ontwerpen is een zaak van iets bedenken, daarop reflecteren, het beter maken, er opnieuw over praten, het ontwerp weer aanpassen enzovoort. Onze ego’s spelen daarin geen rol, we vatten elkaars commentaar niet op als kritiek. Ook het commentaar van opdrachtgevers niet trouwens. We streven steeds samen naar het beste.”

Voelen jullie jezelf inmiddels Dutch designers?

“Ja, dat zijn we op onze eigen manier wel geworden, denk ik. Typisch Dutch Design is bijvoorbeeld een bijna kunstzinnige benadering van materialen en processen, om op basis daarvan iets bruikbaars te maken. Dat is zoals wij ook heel graag te werk gaan. Er zit veel inventiviteit in Dutch Design, het zijn vaak functionele kunstwerken als het ware. Dat geldt naar mijn idee ook voor ons werk.”

Heeft Australië een designcultuur zoals hier?

“Nee, in Nederland is er een heel brede interesse in creativiteit en cultuur. In Australië is dat minder sterk. Naar andere dingen gaat meer aandacht uit, zoals sport. Dat is een heel andere vibe. Voor mijn afstudeerproject ging ik naar een bedrijf dat is gespecialiseerd in poedercoating. Ik liet de eigenaar mijn plan zien en vroeg of hij mij kon helpen. Hij zei meteen: ‘wauw, te gek, zoiets heb ik nog nooit gedaan, kom vrijdagmiddag langs, dan mag je de machines gebruiken om te kijken waar dit creatieve avontuur toe leidt’. In Australië is zoiets moeilijk voorstelbaar. Bij Leolux kunnen we ook met zulke bevlogen vakmensen werken, omdat hun fabriek gewoon in Nederland is, dat is fantastisch.”

Wat zou je heel graag nog eens willen ontwerpen?

“Hm, we hebben het zo druk gehad dat ik nu heel graag een vakantie zou willen ontwerpen.”

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!