Op vakantie in Venetië? Bezoek de Architectuur Biënnale 2018

10 augustus, 2018

Freespace. Dat is het thema van de zestiende internationale Architectuur Biënnale van Venetië. Het thema zet plek en fysiekheid van architectuur centraal. De Biënnale is samengesteld door de Engelse architecten Yvonne Farrell en Shelley McNamara.

 

Wat heeft een ruimte nodig?

Het Nederlandse Paviljoen heeft als thema Work, Body, Leisure. Hier ervaren bezoekers hoe ruimte en omstandigheden veranderen door nieuwe manieren waarop we tegenwoordig leven en werken. Dit gaat samen met de veranderende ideeën over het menselijk lichaam. In de Locker Room staan kluisjes symbool voor het raakvlak tussen de werkende en niet-werkende mens. De kluisjes laten zien hoe architectuur nu al verandert door de toekomst van fysieke arbeid. De Locker Room is te zien in het Rietveld Paviljoen, Giardini, Venetië, Italië.

 

.

De toekomst van leven en werken in het Nederlandse Paviljoen

Veel tentoongestelde projecten laten zien wat een ruimte nodig heeft om mensen zich er goed te laten voelen. De curatoren Farrell en McNamara gaat het om architectonische meerwaarde. Wat kan architectuur meer bieden, dan alleen een dak boven je hoofd? Daarom belichten ze de rijkdom van ruimte, kwaliteiten van materialen en de schoonheid van architectuur.

Nederlandse invloeden

Hoewel er geen Nederlandse architecten zijn vertegenwoordigd in de hoofdtentoonstelling, zijn er wel Nederlandse invloeden te vinden in de inzendingen. Het Indiase architectenbureau Case Design is van de Nederlandse architect Anne Geenen en haar Indiase partner. Zij plaatsen een serie eenvoudige gebouwen rond een informeel stelsel van wandelpaden, hoven, tuinen en terrassen.

Het Nederlandse bureau One Architecture werkte mee aan Big U, het project van de Deen Bjarke Ingels. Big U is een idee om Manhattan te beschermen tegen orkanen en stormvloeden. Dit laat zien hoe architectuur kan reageren op de gevolgen van de klimaatverandering.

Maar liefst 63 paviljoens

Op de Biënnale zijn dit jaar 63 nationale paviljoens te bezoeken. De meeste zijn te vinden op de twee belangrijkste Biënnale-locaties: de Arsenale en de Giardini. Maar ook op andere plekken in Venetië zijn paviljoens te ontdekken. Ieder paviljoen heeft op een eigen manier invulling gegeven aan het thema Freespace. Soms ligt dat wat dichter bij het thema, soms is het wat vergezocht. Het staat in ieder geval garant voor een gevarieerde tentoonstelling en maakt een bezoekje zeker de moeite waard.

De Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia is te zien t/m 25 november 2018 in Venetië, Italië.

Openingstijden: 10.00 – 18.00 uur.

Artikel delen via:

De winkels

Ontdek welke woondesignwinkel bij jou in de buurt het Origineel-keurmerk draagt.

MAGAZINE

Eén keer per jaar geeft Het Origineel een eigen tijdschrift uit. Behalve onweerstaanbaar design, interessante interviews en lekkere recepten staat er ook altijd een mooie citytrip of reis in. In de nieuwe editie geven we je de beste adressen in Puglia, Italië. Haal het magazine gratis op bij de woondesignwinkel bij jou in de buurt!